SUBSTANCJA AKTYWNA:

Diflufenikan (związek z grupy fenoksynikotynoanilidów) - 500g/kg (50%)

 

Opis Działania

  • Środek zawiera substancję czynną zaliczaną do inhibitorów syntezy karotenoidów, pobieraną głównie poprzez liście oraz częściowo przez korzenie chwastów.
  • Po aplikacji środek pozostaje przez dłuższy czas na powierzchni gleby. Efekt działania jest widoczny po kilku dniach od zastosowania. Działaniu środka sprzyja optymalna wilgotność gleby.
  • Najlepszy efekt chwastobójczy uzyskuje się stosując środek przedwschodowo lub we wczesnych fazach rozwojowych chwastów, to jest w czasie kiełkowania lub krótko po ich wschodach, w fazie siewek.

Uprawy

  • Pszenica ozima
  • Pszenica jara
  • Jeczmień jary
  • Żyto ozime

STOSOWANIE ŚRODKA

Pszenica ozima, żyto ozime

Termin stosowania:

Pszenica ozima - środek stosować: Jesienią, po siewie ale przed wschodami rośliny uprawnej (BBCH 00-09) lub, jesienią po wschodach (BBCH 10-14) lub, wiosną po ruszeniu wegetacji aż do fazy strzelania w źdźbło (do BBCH 32)

Żyto ozime - środek stosować: Jesienią, po siewie ale przed wschodami rośliny uprawnej (BBCH 00-09)

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,24 kg/ha.

Pszenica jara, jęczmień jary

Termin stosowania - środek stosować: Przed wschodami rośliny uprawnej (BBCH 00-09) lub Po wchodach aż do fazy strzelania w źdźbło (do BBCH 11 - 32).

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,24 kg/ha.

Stosowanie środka ochrony roślin w uprawach i zastosowaniach małoobszarowych.

Pszenica durum

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,24 kg/ha.

Termin stosowania środka: Jesienią, po siewie ale przed wschodami rośliny uprawnej (BBCH 00-09) lub, jesienią po wschodach (BBCH 10-14) lub, wiosną po ruszeniu wegetacji aż do fazy strzelania w źdźbło (do BBCH 32).

Etykieta i Karta Charakterystyki

ETYKIETA  KARTA CHARAKTERYSTYKI

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.